U moet de groenten van Taco hebben

Taco bevindt zich aan de Donkstraat in het Noord-Limburgse dorp Meterik. Het bedrijf richt zich op de teelt, oogst en verwerking van aardappelen en groenten. Opslag en transport maken ook deel uit van de werkzaamheden. Sander Tacken is een van de drie directeuren-eigenaren binnen het familiebedrijf.

Sander: ’In 2012 vierde Taco zijn 40-jarig bestaan. Jaren eerder al – in 2004 om precies te zijn – heeft de tweede generatie Tacken het bedrijf overgenomen, waaronder ik dus. Als we nóg verder teruggaan: mijn vader begon met een fruitteeltbedrijf – appels – hier in dezelfde straat. Daarnaast hield hij zich bezig met loonwerkzaamheden, onder andere in de bietenteelt. Zijn broer had een melkveehouderij en de derde broer hielp beiden. Door de ruilverkaveling in de jaren zeventig kwam een melkveebedrijf met meer dan 40 hectare grond vrij dat ze met z’n drieën kochten. Dat was het begin van Taco, dat staat voor Tacken Combinatie: een combinatie van fruitteelt, melkveehouderij en loonwerk. Toen de loonwerkzaamheden groeiden, verkochten ze de melkveehouderij en gebruikten ze de grond voor akkerbouw. Eind jaren zeventig maakte het loonwerk nog een extra ontwikkeling door. Na de overname van een loonbedrijf in Ysselsteyn concentreerde Taco zich op de oogst van doperwten en sperziebonen. De handel in industriegroenten heeft onze familie later zelf op poten gezet.’    

Industriële markt en versmarkt

Anno 2015 is Taco Bedrijven onderverdeeld in Taco Agro en Vrankenhof. Taco Agro – veruit het grootse bedrijfsonderdeel – is de groothandel die zich richt op aardappelen en diverse conserven- en diepvriesgroenten voor de industriële markt. Vrankenhof is actief op de versmarkt. Taco heeft afnemers in binnen- en buitenland, voornamelijk in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Voor de teelt van diverse groenten heeft Taco eigen grond en  sluit contracten af met telers. Daarnaast verzorgt het bedrijf bijna alle voorkomende loonwerkzaamheden. Aardappelteelt is daarbij een van de specialisatiegebieden. Begin 2012 is het bedrijf Greenacker opgericht, waarin Taco met twee andere partners een teeltservice heeft ontwikkeld voor contractteelten in Flevoland, Drenthe en Groningen. Sander: ’De diverse werkzaamheden vinden plaats op een totale oppervlakte van 2500 tot 3000 hectare. Zelf beplanten we ongeveer 800 hectare. Dat doen we in Noord-Limburg en Wallonië. Daar hebben we grondsoorten die goed passen bij onze producten. In Wallonië zijn we ook nog eens dicht bij huis, om het zo maar eens uit te drukken, omdat een zeer groot deel van de Europese diepvries verwerkende industrie is gevestigd in België en Frankrijk.’   

Vitrinekast

Wat zijn typische producten van Taco? En waar komen die uiteindelijk terecht? Sander wijst op de verlichte vitrinekast waarin verschillende Taco-producten en hun verpakkingen zijn uitgestald. Spinazie, erwten en wortelen, maar ook sperziebonen en schorseneren in glazen potten. En kartonnen diepvriesverpakkingen, maar die zijn natuurlijk leeg, net als de folieverpakking waarin normaliter een aardappelvariant van Aviko of Peka Kroef zou moeten zitten. HAK en Coroos zijn nog twee van de vele overige merken in de vitrinekast. Is er verschil in kwaliteit tussen de producten die Taco levert? Sander: ’Nee. Onze kwaliteit is van een hoge standaard voor iedereen. Het enige verschil zit hem vaak in sortering of rassenkeuze.  Het gaat dan over persoonlijke smaak en productpresentatie. Niet over de intrinsieke kwaliteit van de groentesoort.’

Proefveld

Wat doet Taco om zijn productkwaliteit te bewaken? Sander: ’We voeren constant controles uit, waarbij alle gegevens nauwkeurig worden geregistreerd. Dat begint al als we bezig zijn met de eerste grondbewerkingen. Nog voor het zaaien dus. Dat werk wordt gedaan door onze teelttechnici, die bovendien samenwerken met leveranciers van zaaigoed, zaadveredelingsbedrijven, producenten van gewasbeschermingsmiddelen, voorlichtingsdiensten en kennisinstituten. Dit om niet alleen de kwaliteit, maar ook de versheid en houdbaarheid van onze producten te garanderen. Daarnaast richten we elk jaar een klein gedeelte van onze percelen in als proefveld, waar innovaties in de praktijk kunnen worden getest. Voorbeelden zijn kunst- en kalkmeststoffen. Omdat de oogst verregaand is gemechaniseerd en geautomatiseerd, besteden we veel aandacht aan ons machinepark. Technische verbeteringen voeren we zelf door of samen met de fabrikant van een machine.’         

Eigen parochie

De automatisering van het oogstwerk houdt in dat Taco zijn 15 vaste medewerkers onder meer inzet voor hetgespecialiseerde werk in het veld. Sinds een jaar maakt Taco met name voor het sorteerwerk ook gebruik van veelal Poolse flexwerkers van AB Werkt. Daarnaast heeft Taco de verloning van zelf geworven medewerkers ondergebracht bij AB Werkt Payroll. Sander: “Taco heeft te maken hebben met een grillige, seizoenafhankelijke arbeidsbehoefte. Die variatie zit trouwens ook in het werk zelf. Als je ’s ochtends bij Taco aan de slag gaat, weet je nooit precies hoe je werkdag gaat verlopen. Saai is het nooit. Aan de andere kant: onze mensen moeten hun privéleven voor een deel afstemmen op hun werk. Want als we samen een campagne afwerken, zijn we pas klaar als we klaar zijn. We kunnen ook niet anders. Mede door schaalvergroting neemt de hoeveelheid klanten die we bedienen weliswaar af. Daar staat tegenover dat de klanten die overblijven niet alleen groter worden, maar ook veeleisender.’

www.tacobedrijven.nl


Anderen lazen ook

AB Werkt op Twitter
AB Werkt op Facebook