Drie keer per dag melken

De ervaring van melkveehouder Van Helvoirt uit Ell.

Nu het melkquotum is afgeschaft, wordt het voor melkveehouders interessant om drie keer per dag te gaan melken. “Mits je dat ook georganiseerd krijgt”, aldus melkveehouder Marcel van Helvoirt uit het Limburgse Ell.

Marcel is samen met zijn broer verantwoordelijk voor 300 melkkoeien. Daarnaast bewerken ze ruim 65 ha land, voornamelijk gras en mais. Sinds kort melken de gebroeders drie keer per dag. De eerste ronde begint om 6 uur ’s ochtends, de laatste eindigt om half 1 ’s nachts. Zonder personeel gaat dat niet. ‘We melken altijd met zijn tweeën’, aldus Marcel. ‘Daarvoor hebben we hier al enkele medewerkers. Nu met een derde melkronde moesten er extra mensen worden aangetrokken. Met de invulling ervan waren we eigenlijk snel klaar. We dachten in eerste instantie dat we dit met Poolse mensen moesten gaan invullen maar dat bleek niet nodig. Hoewel we daar goede ervaringen mee hebben, hoor. Hier komt al geruime tijd een Poolse medewerker. Hij verstaat Nederlands, is snel en weet wat hij moet doen.’

Voor de invulling van het personeel, hadden ze zelf een aantal kandidaten. ‘Sommigen melden zich hier spontaan’, aldus Van Helvoirt.

‘Daarnaast heeft Guido Kremer van AB Werkt ons daar goed mee geholpen. We hebben drie melkers voor de avond. Twee melken vijf avonden, eentje vier avonden en de zondagmiddag. Dat gaat heel erg goed. Een van de melkers is een meisje die een dochtertje heeft van 1 1/2 jaar oud. Zij wilde graag ’s avonds werken en dit sluit perfect op elkaar aan.’

Goed personeel waar je op kunt vertrouwen is wel belangrijk, vindt Marcel. ‘Wij waren al gewend aan personeel, dus dan is de stap om extra mensen in te zetten iets makkelijker te maken. Ik heb daar geen moeite mee. Je kunt altijd van elkaar leren. Belangrijk is dat je de mensen goed uitlegt hoe iets moet. En worden er fouten gemaakt, dan kun je iemand wel staan uitfoeteren maar daar schiet je niets mee op. Als iemand niet van zijn fouten leert, dát vind ik veel erger. ‘ Van Helvoirt is erg te spreken over de samenwerking met AB: ´We zijn goed te spreken over het personeel dat we via AB Werkt hebben. Ook over AB Werkt zelf. Ze denken met ons mee. Een prettige en betrouwbare partner.’

Goede prijscalculatie belangrijk

Over de opbrengsten is Van Helvoirt duidelijk: ‘Je moet wel een goede prijscalculatie maken. De koeien geven verdeeld over de dag gemiddeld 8% meer melk. Daar moeten de loonkosten van af en je bent iets meer kwijt aan voer, extra stroom en onderhoud van de melkstal, maar netto houd je er wel aan over.’ Bovendien is het bedrijf van Van Helvoirt er volledig op ingericht. ‘Gemiddeld melken we 280 koeien in een cyclus van 2 ½ uur. Dat doen we in vier groepen: pasgekalfde, vaarzen, hoogproductie en laagproductie. We hebben een wachtruimte waar we 140 koeien kunnen plaatsen. Daardoor zijn ze binnen een uur weer terug van het melken om te eten en te liggen. Dat is belangrijk want een koe heeft rust nodig.’

Bijkomend voordeel is voor Van Helvoirt dat hij door de inzet van het extra personeel eerder klaar is. ‘Was ik eerst tot ’s avonds bezig, nu ben ik vaker om 6 uur afgewerkt. Kan ik ook eens naar de voetbaltraining van mijn zoon gaan kijken.'


Anderen lazen ook