De gebroeders Breukers

Roel en Eugène Breukers staan aan het roer van B&B Plant in het Noord-Limburgse Lottum. Ze zijn gespecialiseerd in het telen van sierheesters op stam. Uniek in Nederland. Jaarlijks produceert het bedrijf ongeveer 350.000 kleine boompjes.


Eind jaren tachtig stappen de broers in het bedrijf van hun ouders. De van oorsprong vollegrondskwekerij van rozen, asperges en coniferen kweekt dan al een aantal jaren verschillende plantensoorten in pot. Roel Breukers: "Toen wij in 1988 gingen meewerken, kozen we ervoor om voor de beste kwaliteit containerteelt te gaan. Daarom begonnen we met het produceren van alleen nog maar grotere aantallen rhododendrons, klimplanten en heesters."

Keuze voor sierheesters

Wanneer Roel en Eugène in 2003 het familiebedrijf volledig overnemen, besluiten ze over te gaan op het uitsluitend telen van sierheesters op stam voor terras, balkon en bloembakken. Eugène Breukers vertelt: "Het is een product dat niet iedereen kweekt. Je kunt er ook niet zomaar aan beginnen, want er komt nogal wat werk bij kijken. Het is heel arbeidsintensief. Voorheen knipten we de planten allemaal met de hand, maar sinds twee jaar produceren we één stammaat van 50 cm en gebeurt het snoeien automatisch. Ook hebben we speciale draadhekken laten maken waarin de potten precies invallen. Zo kiepen de planten niet meer om en kunnen wij ze makkelijk met de heftruck vervoeren. Dat scheelt tijd en extra werk." Het bedrijf van de broers is inmiddels uitgegroeid tot een totale oppervlakte van 6 ha en 15.000 m2 kas.

Hoogseizoen

De broers kopen de stekken van de sierheesters die ze vervolgens enten en oppotten. Roel Breukers: "Deze staan 1 tot 2 jaar in de kas voor opkweek. Daarna gaan ze naar buiten voor de afkweek. Zo krijg je stevigere planten en het is goedkoper." Tijdens ons bezoek zitten de broers in de drukke periode van het seizoen. De eerste maand van het jaar is het de stilte voor de storm, halverwege februari begint de drukte. "Half januari starten we met het afleveren van heesters bij klanten", legt een van de broers uit. "Vanaf de tweede helft van februari begint de piek met afleveringen en oppotten en dat gaat door tot eind juni. In november rijden we de planten naar binnen."
Roel en Eugène Breukers hebben vijf vaste medewerkers in dienst die verantwoordelijk zijn voor de gewasverzorging, bestellingen, enten en oppotten. Wanneer de drukke tijden aanbreken, maken ze gebruik van flexibele krachten. Roel Breukers: "In het hoogseizoen hebben wij zo'n 10 uitzendkrachten aan het werk via AB Werkt. De zaken zijn daar prima geregeld en we zijn er dan ook zeer tevreden over."

En hoe verloopt de samenwerking tussen de broers onderling? Eugène lacht: "We weten niet beter. De taken hebben we verdeeld. Ik hou me bezig met de administratie, verkoop en bestellingen. Roel is verantwoordelijk voor de teelt. We zijn helemaal op elkaar ingespeeld."

Van proef tot pronkstuk

De sierheesters hebben inmiddels al een vast plekje verovert bij Intratuin, waar ze staan te pronken op een speciale presentatietafel. "Wat begon als een eenjarige proef bij twaalf tuincentra, is uitgegroeid tot een samenwerking met alle vestigingen in heel Nederland", vertelt Roel Breukers. "Trend is dat mensen meer groen willen. Ze nemen de plant dan ook makkelijker mee, omdat hij net in de kofferbak van een auto past en perfect is voor de kleinere tuin, balkon en het terras. Hoewel hij goed kan overwinteren, kopen ze na een jaar toch weer een nieuw boompje. Daarbij komt een extra voordeel: deze sierheester kan goed concurreren met een bos bloemen, mensen kiezen dan algauw een plant als cadeau in plaats van bloemen." Door zijn bladeren én bloemen blijft de sierheester populair en trekt hij zich verder niets aan van tuintrends. Eugène Breukers: "Dat kan ook niet, want het kweekproces duurt drie jaar. Wij moeten dus telkens drie jaar vooruit plannen en kunnen niet inspelen op trends."

De toekomst

De sierheesters vinden hun weg al in heel Europa, maar de broers willen nog meer afzet in het buitenland realiseren. Nu bestaat 50 procent uit directe export, 30 procent loopt via handelsbedrijven en 20 procent blijft in Nederland. "We willen graag uitbreiden en daarvoor moeten we optimaal samenwerken met handelaren. Als lid van Boomkwekerij Support Venlo vinden we het belangrijk om de handen ineen te slaan met andere boomkwekers om ons gebied goed te promoten, want dat levert ook weer meer bekendheid en klanten op." Het kweken van de sierheesters gebeurt niet alleen in Lottum. "We hebben geprobeerd om in Israël sierheesters te kweken, maar dat ging helaas niet zo goed, nu willen we een nieuwe poging wagen in Egypte," vertelt Roel Breukers. Al tien jaar samen ontbreekt het de broers nog altijd niet aan ambitie. Ze hebben nog volop plannen voor de toekomst. Op naar het volgende decennium!

De top 5 van meest verkochte sierheesters

  1. Salix
  2. Ceanothus
  3. Euonymus
  4. Cytisus
  5. Viburnum


Anderen lazen ook